Sä-passiivi – Jos sä muistat tämän, sä et ärsytä muita

Joka vai mikä

Eräs monen ärsytyskynnyksen niin puheessa kuin kirjoituksessakin ylittävä asia on niin sanotun sä-passiivin käyttö. Sen on tehnyt tunnetuksi muun muassa entinen F1-kuski Mika Häkkinen, joten muotoa kutsutaan myös nimillä Mika Häkkis -passiivi tai formulapassiivi.

”Kun sä ajat formulaa, sä et ajattele mitään muuta.” – Mika Häkkinen

Sä-passiivi ärsyttää ennen muuta siksi, että sen avulla puhuja vetää kuulijan tai lukijan mukaan tilanteeseen. Viesti kohdistuu suoraan vastaanottajaan, mikä saattaa tuntua liian tuttavalliselta tai jopa tungettelevalta. Äskeisessä esimerkkilauseessa viestiin sisältyy oletus, että kuulijakin ajaa formulaa.

”Kun sä oot nopeampi kuin muut, sä voitat.” – Mikä Häkkinen

Häkkisen lausumat esimerkit voi sanoa luontevammin ja yleiskielisemmin käyttämällä yleistävää yksikön kolmannen persoonan muotoa:

→ Kun ajaa formulaa, ei ajattele mitään muuta.
→ Kun on nopeampi kuin muut, voittaa.

Sä-passiivi on yleistynyt osin englannin kielen vaikutuksesta. Englannissa epämääräistä you-rakennetta voi käyttää passiivin omaisesti: When you are faster than others, you win. Englannissa muodolla ei ole samanlaista ärsytyskerrointa. Toisaalta vastaavaa yksikön toisen persoonan käyttöä on havaittu myös kaakkoismurteissa jo 1800-luvulla, joten kyseessä ei ole täysin uusi tapaus. Joka tapauksessa sen käyttö ei kuulu yleiskieleen.

Kuulijan tarkoituksellinen puhuttelu


Yksikön toista persoonaa käytetään myös esimerkiksi mainoksissa, ohjeteksteissä, itsehoito-oppaissa ja blogiteksteissä. Tällöin kyseessä on eri asia, koska kuulijaan on tarkoituskin viitata:

• Syömällä pelkästään porkkanoita laihdut.
• Jos sijoitat säännöllisesti, varmistat vauraan tulevaisuuden.
Voit halutessasi liittyä sähköpostilistalle.

Yllä olevat esimerkit ovat hyviä keinoja kiinnittää lukijan huomio ja kohdistaa viesti suoraan hänelle. Vaikka tällainen puhuttelu on kyseisissä tekstilajeissa hyväksyttyä, ylikäytettynä sekin voi alkaa ärsyttää lukijaa. Kannattaakin miettiä, onko suora puhuttelu aina tarpeellinen vai voisiko saman sanoa välillä yksikön kolmatta persoonaa käyttäen. Vaihtelu virkistää.

Mekon voit tilata täältä. VS. Mekon voi tilata täältä.

Mika Häkkinen on sä-passiivin mestari. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva


Taustalukemisena on käytetty ärsyyntyneen Jussi Ojajärven artikkelia Kielikello-lehdessä ja Kielitoimiston ohjepankin ohjetta.

Samankaltaiset artikkelit